06.12.2012 13354

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Giresun Ticaret Meslek Lisesi ilk olarak halkın gayret ve istekleriyle okulumuzun hemen yanında bulunan (Jandarma Er Okulu Sokağı köşesinde) Avukat İhsan Ali'ye ait sarı binada 1944-1945 Öğretim yılında öğretime başlamış ,iki yıl sonra bu günkü binasına taşınmıştır. Şimdiki okul binası 1901 tarihinde çok sayıda alınan arsalar üzerine; 1906 yılında Rum Ortadoksu cemaati erkek çocuklarına mahsus olmak üzere inşa edilmiştir.Arsaların geri kalan kısmı da okul bahçesi olarak bırakılmıştır.

Sözde Rum Ortadoksu Cemaati erkek çocuklarına okul,geçekte ise yeniden kurulacak olan Pontus Devleti'nin hükümet merkezi olacaktır. İnşaat başladıktan bir süre sonra ,para yetmediği için durdurulur. Masrafları karşılamak ve inşaatı tamamlamak için Rumlardan bir heyet Sarıbayraktaroğlu Ahmet Efendiyi ziyaret ederek yardım talebinde bulunur. Ahmet Efendi hiç tereddüt göstermeden 500 altın verir.Yapılan yardımı Türkler duyar ve kendisine kızarlar.Bir gün kendisini ziyaret eden dostlarının ziyaret sebebini anlayan Ahmet Efendi:''Başladılar bitirsinler. Bir gün okul bize kalacak,bizim çocuklarımız okuyacak.''der.

Rum Ortadoksu Cemaati Ruhani ve Haçani reisleri Banus oğlu Hacı Todur ve Papaz Yokovis efendilerin Mutasarrıflık makamına sundukları 4 Şubat 1922 tarihli yazıları gereğince bu bina müştemilatı ile birlikte Jandarma genel mektebi İttihaz olmak üzere Hazine-i Maliye namına terk ve teberru edilmiştir. Bina 1940 yılına kadar Jandarma E r Okulunun hizmetinde,1940 yılından 1947 yılına kadar Topçu Taburunun hizmetinde kalmış,1947 yılında Ticaret Meslek Lisesine tahsis edilmiştir.Halen Ticaret Meslek Lisesinin hizmetinde bulunmaktadır. Bu bina 1966 yılında İmar ve İskan Bakanlığı tarafından tasdik edilen Giresun İmar Planının 18 pafta,123 ada ,15 parselinde Ticaret Meslek Lisesi okul alanı olarak işlenmiş bulunmaktadır.

Okul binasının yetersiz kalması nedeniyle bir kısmı okul arsası,bir kısmı kamulaştırılan arsa üzerine 1975 yılında yapımına başlanan ek bina 1980 öğretim yılında hizmete açılmıştır. Ticaret Meslek Lisesi Orta kısım olarak 1945 yılında 9 kız,32 erkek öğrenci ile eğitim öğretime başlamıştır. Anadolu Ticaret Meslek Lisesi bölümü 1991-1992 eğitim öğretime başlamıştır. Okulun Mevcut öğrenci sayısı:483 Okulun Mevcut öğretmen sayısı:29 Okulun Mevcut memur sayısı:2 Okulun Mevcut yardımcı hizmetli sayısı:4 Ticaret Meslek Lisesi(Bilgisayarlı Muhasebe) Kız Öğrenci Sayısı:139 Erkek Öğrenci Sayısı:205 Anadolu Ticaret Meslek Lisesi(Bilgisayar Programcılığı) Kız Öğrenci Sayısı:66 Erkek Öğrenci Sayısı:83

NOT: Yukarıdaki veriler 2005-2006 öğretim yılına aittir.